Kawa tworzona z pasją.

Kawa tworzona z pasją.

Czy jest możliwa kawa nie za gorzka i nie za kwaśna, a jednocześnie cechująca się bogatym bukietem aromatu? Otóż taką kawę, która nie zawiedzie oczekiwań najbardziej wymagających smakoszy, produkuje firma ORIGO-Kaffee Rösterei & Vertriebs GmbH. Swoją palarnię kawy ulokowała w Berlinie. Jest to największa w Niemczech palarnia stosująca wyłącznie tradycyjny sposób prażenia ziaren kawy – bębnowy. W czasie ok. 20 minut, w temperaturze 180-220° C, wyselekcjonowane ziarna poddawane są szlachetnej obróbce termicznej, a proces jest prowadzony partiami po 120 kg. W stosunku do dominującej powszechnie dzisiaj metody przemysłowej- prażenie kawy przez kilka minut, w strumieniu powietrza o temperaturach nawet powyżej 400° C – produkty wytworzone tą tradycyjną metodą możemy traktować jako produkty „handmade”. Różnicę możemy odczuć degustując kawę najwyższej jakości. 

Palarnia wyposażona jest we współczesne urządzenia włoskiej firmy Petroncini Impianti Spa, wiodącego przedsiębiorstwa inżynieryjno-produkcyjnego w swojej branży. Funkcjonuje ono od 1919 roku i specjalizuje się w oferowaniu na rynek maszyn służących obróbce termicznej kawy. Posiadane urządzenia pakujące pozwalają firmie ORIGO-Kaffee  dozować kawę zarówno w ziarnach, jak i mieloną,  w paczki o objętości 1000 g, 500 g, 250 g oraz puszki 325 g. Opakowania zaopatrzone są w specjalne zawory umożliwiające stopniowe uwalnianie gazów powstających podczas obróbki cieplnej. Zawory te stabilizują ciśnienie w opakowaniu chroniąc jednocześnie zawartość przed nadmierną obecnością atmosferycznego tlenu.

Dostawcą kawowego surowca dla palarni jest szwajcarska firma Blaser Cafe AG, gwarantująca jego stałą znakomitą jakość, pozwalającą utrzymać stabilną i wyjątkową kompozycję smakową oferowanych produktów.

Kunszt komponowania produktów zapewnił zespół doświadczonych specjalistów. W rezultacie zostały osiągnięte efekty wysoko oceniane przez autorytety z branży. Warto zwrócić uwagę na dwa wyjątkowej klasy produkty. Najdroższy Grande Barista Espresso został skomponowany z pięciu rodzajów arabik: peruwiańskiej, indonezyjskiej, dwóch indyjskich oraz brazylijskiej Santos. Mimo różnych odmian arabik Grande Barista nie ma mocnego kwaśnego posmaku. Natomiast Cafe Crema obok arabik zawiera wysokiej jakości płukaną robustę. Składnik ten pozwala na stosowanie tego produktu do różnych sposobów parzenia kawy, przy czym nie czujemy w nim goryczki.

Misją właściciela projektu jest dostarczenie możliwie szerokiemu kręgowi konsumentów  produktów klasy premium. Idea jakości, jako wartości wysoko cenionej przez konsumentów kawy, stanowiła punkt wyjścia dla refleksji nad kalkulacją cen oraz kompleksową wizją projektu. 

www.origokaffee.pl