Bitwa na drobiowe smaki 3 rozpoczęta!

ARTYKUŁ NR 1 – BITWA NA DROBIOWE SMAKI

 

Bitwa na drobiowe smaki 3 rozpoczęta!

 

„Bitwa na drobiowe smaki” to ogólnopolski konkurs kulinarny skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Konkurs realizowany po raz trzeci przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, kolejny raz wyłoni Mistrzów Drobiowego Smaku, spośród młodych adeptów sztuki kulinarnej.

 

Przebieg Bitwy na drobiowe smaki

 

Konkurs składa się z 12 etapów regionalnych i ogólnopolskiego Wielkiego Finału, których organizacja zostanie całkowicie sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Oprócz części konkursowej, polegającej na przygotowaniu potraw z drobiu, młodzi kucharze będą mogli liczyć na część edukacyjną, czyli live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni z międzynarodowej organizacji Euro Toques.

 

 

Dla młodzieży przygotowano również warsztaty, które będą się odbywać pod czujnym okiem doświadczonych kucharzy oraz wykłady dietetyka poświęcone tematyce zdrowej diety opartej na polskim mięsie drobiowym.  Zarówno konkursy eliminacyjne, jak i ogólnopolski Wielki Finał „Bitwy na drobiowe smaki 3”, będą rejestrowane przez profesjonalną ekipę filmową i fotografa. Ze zgromadzonych materiałów powstaną filmiki relacjonujące przebieg konkursu oraz kalendarz na nadchodzący rok.

 

Walka z mitami podczas Bitwy na drobiowe smaki 3

 

Do udziału w projekcie organizatorzy zaprosili profesjonalnych dietetyków oraz Szefów Kuchni z organizacji Euro Toques Polska. Szefowie kuchni będą, przede wszystkim, oceniali kulinarne umiejętności zawodników. Ich zadaniem będzie również  przeprowadzenie szeregu pokazów połączonych z wykładami, dotyczącymi kulinarnego zastosowania tego gatunku mięsa.

 

Zadaniem dietetyków zaangażowanych w projekt będzie przeprowadzenie szeregu prelekcji na temat korzyści płynących z włączenia polskiego drobiu do codziennej diety. Podczas serii wykładów, dietetycy rozprawią się również z najpopularniejszymi mitami dotyczącymi polskiego drobiu, które pojawiają się w obiegowej opinii publicznej.

 

Główne założenia Bitwy na drobiowe smaki 3

 

  • nauka poprzez doświadczenie i obserwację – aktywny udział w pokazach live cookingu przygotowanych przez profesjonalnych kucharzy (jurorów) i odtwarzanie ich dań w ramach zadań konkursowych,
  • motywowanie młodych kucharzy do doskonalenia umiejętności kulinarnych,
  • zachęcenie uczniów szkół gastronomicznych do wykorzystywania mięsa drobiowego w codziennej diecie oraz podczas rozwijania swojej ścieżki zawodowej,
  • zaprezentowanie młodym adeptom sztuki kulinarnej oryginalnych i kreatywnych sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego,
  • promocja polskiego mięsa drobiowego,
  • obalenie mitów na temat mięsa drobiowego.

 

Więcej informacji na temat kampanii i samego konkursu dostępnych jest na stronie www.bitwanadrobiowesmaki.pl oraz fanpage’u https://www.facebook.com/bitwanadrobiowesmaki.

Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera