Mięso ślimaków jeść warto

Mięso ślimaków jeść warto, a nawet trzeba. Dlaczego? Ponieważ jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Ma więcej wartości odżywczych nawet od wołowiny. Wyjątkowo duża zawartość białka niezbędnego dla każdego człowieka z minimalną zawartością tłuszczu daje nam niską wartość kaloryczną.

– Chude mięso ślimaków zawiera też sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu – mówi Damian Gajewski, prezes firmy Polish Snail Holding, lidera w dostarczaniu gotowych do spożycia dań z mięsa ślimaka w puszkach, pod marką PSH.

100 gramów mięsa zawiera 25 g białka, a przy tym tylko 2 g tłuszczy, 5 g węglowodanów i tylko 50 mg cholesterolu. Delikatne mięso ślimaka pozwala na wykorzystanie  go na wiele różnych sposobów począwszy od przystawek, przez catering kończąc na daniach wykwintnych.

Nic więc  dziwnego w tym, że mięso ślimaków wprowadzają do swojej diety zarówno osoby zawodowo zajmujące się sportem, jak i ci wszyscy, którzy starają się dbać o zdrowe odżywianie i swój wygląd. Ślimaki wzbogacają i urozmaicają dietę sportowców oraz pomagają tym, którzy chcą zrzucić zbędę kilogramy.

Ślimaki zaczynają też gościć na stołach w domach Polaków. Dzieje się tak dlatego, ponieważ coraz więcej osób zaczyna doceniać nie tylko wspaniałe walory smakowe mięsa tych zwierząt, ale również wysokie wartości odżywcze.

Dania ze ślimaków można już spożywać również w wielu restauracjach w kraju. Można też je przygotować samodzielnie, kupując gotowe produkty z mięsem ślimaków w puszkach.

Polskie firmy, oferujące mięso ślimaków są cenione na całym świecie przez znawców tematyki kulinarnej.

– Bardzo dbamy, aby nasze ślimaki były wolne od konserwantów, antybiotyków czy polepszaczy smaku. Karmione są pokarmem zdrowym dla zwierząt. To produkt w pełni naturalny, co gwarantują ekologiczne warunki hodowli. Stawiamy na jakość – bez żadnych kompromisów – mówi Damian Gajewski, prezes Polish Snail Holding. – Nasza firma, jako jedyna w Polsce, posiada sieć własnych hodowli, skup oraz technologię przetwarzania mięsa ślimaka w gotowy produkt do zakupu w sklepach.

Przygotowanie dania ze ślimaków jest bardzo prostą czynnością, jeśli kupimy w sklepie gotowe do spożycia mięso w puszce.

Wiele sprawdzonych przepisów na dania z mięsa ślimaków można znaleźć na stronie internetowej www.kuchniaslimaka.pl.

Ścisła współpraca z Szefami Kuchni pozwala firmie PSH  na systematyczne zgłębianie zastosowania mięsa ślimaka z jednoczesnym jego popularyzowaniem w polskich i europejskich restauracjach. Jedną z takich osób jest International Chef Cook Artur Wilga, który poleca pikantne ślimaki w barwnym makaronie  warzywnym 

Chcąc przygotować to danie należy przygotować

1 marchew

1 cukinię

główkę czosnku

1 papryczkę chilli

oliwę z oliwek lub masło klarowane

świeży koper

garść świeżych lub mrożonych kurek

ślimaki w sosie własnym PSH/puszka

białe wino( kieliszek)

sól, pieprz

marynata do ślimaka – czosnek, 2 gałązki świeżego kopru i 1 papryczka chilli

 

Sposób wykonania

Marchewkę i cukinię kroimy w pasy( tagliatelle). Opłukane i oczyszczone kurki podsmażamy na oliwie lub maśle klarowanym. Następnie podlewamy białym winem, czekając chwilę, aby wino nam odparowało. Dodajemy ślimaki z marynaty, smażąc wszystko  7 minut. Następnie dodajemy marchew i cukinię smażąc to kolejne 3 minuty, tak aby warzywa były al dente.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Dla estetyki podania skręcamy warzywa w gniazdo na pięknym dużym talerzu.

Szef Artur Wilga

 

Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera