Niebieska kukurydza – odkrycie 2018 roku

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu jedna z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie i z reguły kojarzona jest z kolorem żółtym. Okazuje się jednak, że na południowych obszarach Ameryki, skąd wywodzi się kukurydza, można spotkać również inne odmiany,
między innymi prastarą odmianę o niebieskim i fioletowym kolorze. W tym roku odkryliśmy ten cud natury, o czystym, niezmodyfikowanym genotypie, i z całym przekonaniem możemy stwierdzić – jest to bardzo istotne odkrycie, zarówno w aspekcie zdrowotnym, jak i kulinarnym.

Pierwsze wrażenie i reakcja, kiedy się patrzy na niebieski czy fioletowy kolor kukurydzy są dość szokujące i natychmiast budzą negatywne skojarzenia związane z chemią i kolejną modyfikacją genetyczną kukurydzy. Przyzwyczajeni jesteśmy bowiem na co dzień do pięknej, słonecznie żółtej odmiany, którą znamy i spożywamy od dzieciństwa. Tym większe jest nasze zaskoczenie, kiedy próbujemy kaszki ze zmielonych ziaren z niebieskiej kukurydzy. Delikatnie słodka, o pysznym orzechowym smaku, którego nie spodziewamy się po kukurydzy. A do tego okazuje się, że niebieska kukurydza jest właśnie prastarą odmianą, niemodyfikowaną genetycznie, czyli wolną od GMO oraz szczególnie bogatą w antyoksydanty i inne związki odżywcze, mające niebagatelne znaczenie dla ludzkiego organizmu.

Zbadano, że białko roślinne tak istotne w diecie współczesnego człowieka, stanowi aż 30% masy ziarna niebieskiej kukurydzy. Oznacza to, że jest cenniejszym jego źródłem od większości roślin, a w porównaniu do kukurydzy żółtej aż trzykrotnie wydajniejszym. Białko z kolei, stanowiąc około 20% masy ludzkiego ciała, zajmuje pierwsze miejsce wśród jego stałych składników i ma podstawowe znaczenie w budo-wie nowych tkanek oraz w odbudowie zużytych. Powinno zatem być jednym z elementów pożywienia wszystkich osób, nie tylko w przypadku diety osób budujących świadomie swoją sylwetkę przez zwiększanie masy mięśniowej.

Niebieska kukurydza jest ponadto cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach oraz minerałów. Na szczególną uwagę zasługują witaminy B, D, E, K oraz związki mineralne, między innymi magnez, wapń, fosfor, żelazo i cynk.

Zarówno parametry chemiczne, wykazujące niezwykłe właściwości niebieskiej kukurydzy, jak i wrażenia smakowe oraz wizualne, zachęcają do stałego włączenia produktów z niebieskiej kukurydzy do naszej codziennej diety. To połączenie zdrowia z przyjemnością, którą można spożywać bez żadnych wyrzutów sumienia. Dotyczy to dzieci, młodzieży, osób dorosłych. Niebieska kukurydza zasługuje w pełni na miano istotnego, wspaniałego odkrycia tego roku.

JETTING SYSTEMS
ul. Chylońska 26, 81-064 Gdynia
tel. +48 58 743 68 57, kom. +48 885 040 777, +48 509 319 054
Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera