W dzisiejszych czasach w naszej codziennej diecie dominuje żywność wysoce przetworzona. Żywność produkowana w wielkich zakładach przemysłowych, gdzie najistotniejszym założeniem jest zysk producenta a nie jakość, wartości odżywcze i zdrowie kupującego.

Na szczęście można ostatnio zaobserwować, że ten trend się zmienia i coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to, co je i jakie produkty włącza do swojej diety. Wracają do łask naturalne produkty i stare, wypróbowane receptury, takie na których dorastały nasze babcie i dziadkowie. Oleje tłoczone na zimno są tego doskonałym przykładem.

W codziennej diecie każdego z nas w żadnym wypadku nie może zabraknąć tak istotnego elementu jakim są tłuszcze. Spełniają one ważne funkcje w organizmie człowieka, są źródłem wielu witamin i niezbędnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze to także potężna bateria energetyczna. Aż do 35% energii dostarczają nam właśnie one.

Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że nie wszystkie są dla nas zdrowe. Dlatego też koniecznie należy dbać o to, by tłuszcze, które spożywamy były tymi, których nasz organizm potrzebuje, a nie takimi, które wyrządzają mu szkodę. Oleje tłoczone na zimno to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy przykładają wagę do swojego sposobu odżywiania i dbałości o zdrowie.

Oleje zimnotłoczone otrzymywane są za pomocą metody tłoczenia mechanicznego w temperaturze nieprzekraczającej 40-50°C. Nie poddaje się ich obróbce termalnej i chemicznej czyli rafinacji, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Olej tłoczony na zimno w przeciwieństwie do rafinowanego posiada smak i aromat, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Takie oleje są też nieprzebraną skarbnicą najróżniejszych naturalnych sposobów samoleczenia i kuracji na wszelkie choroby i dolegliwości.

 

Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera