Polska Róża została założona przez inż. Ernesta Michalskiego pod koniec lat siedemdziesiątych, na bazie osobistych doświadczeń oraz zapomnianych w tamtym czasie osiągnieć polskich naukowców dotyczących badań właściwości owoców dzikiej róży. Idea firmy od początku łączyła w sobie współdziałanie plantacji róż owocowych, zakładu przetwórczego oraz prac naukowo popularyzatorskich fundacji. Jest to całkowicie polska firma, obecna na rynku od ponad 35 lat.

Pierwszym produktem był nektar z owoców róży (zawartość witaminy C 180 mg w 100 ml nektaru). Początkowo był robiony metodą domową, z owoców zbieranych na małej plantacji pod Warszawą. Nektaru starczyło jedynie na potrzeby domowników oraz przyjaciół. Wszyscy jednogłośnie orzekli o dużo lepszym samopoczuciu i zdrowiu po regularnym spożywaniu soku. Wtedy powstał pomysł, aby założyć kolejne plantacje oraz wybudować zakład przetwórczy. Wraz z rozwojem firmy zaczęto tłoczyć soki z innych, polskich, owoców. Opracowano technologię na produkcję soku wysokowitaminowego zapewniającą zawartość owocowej witaminy C powyżej 450 mg w 100 ml soku. Wartość tą deklarujemy na etykiecie (chyba jako jedyni).

Współczesny przemysł spożywczy to masowa i tania produkcja. Przekroczono w tym jednakże granicę rozsądku, produkuje się dużo, tanio, nie troszcząc się o to, co z owoców zostaje w gotowym produkcie. Dodaje się duże ilości barwników, aromatów i konserwantów, ale niestety one nie zastąpią naturalnych składników odżywczych, które te produkty mogłyby oferować. Nasze produkty są jak najbardziej naturalne – soki tłoczymy na tradycyjnej prasie, a następnie nalewamy je do butelek oraz pasteryzujemy. Dzięki temu zachowują one wartości odżywcze, przedw wszystkim owocową witaminę C i mnóstwo dobrych dla organizmu substancji, takich jak: witamina C, karotenoidy, flawonoidy, beta karoten i wiele innych.

Produkujemy przetwory bezcukrowe o krótszym okresie spożycia (trwałości po otwarciu) oraz wyroby dosładzane, w których cukier jest jedynym środkiem konserwującym. Kwas cytrynowy dodawany jest do niektórych wyrobów w przeźroczystym szklanym opakowaniu, jako środek regulujący kwasowość i odporność barwników na degradację. Stosujemy również butelki ciemne typu orange w celu ograniczenia degradującego działania światła. Do tych produktów nie dodajemy już kwasku.

Kontrolę jakości rozpoczynamy już na etapie skupu owoców. Owoce i płatki róży pochodzą z naszych plantacji ekologicznych, pozostałe owoce od sprawdzonych plantatorów, z którymi współpracujemy od lat. Zapewniamy właściwy, szybki i chłodzony transport owoców z plantacji do zakładu. Tu bezzwłocznie owoce są poddawane myciu i kolejnej selekcji, a dalej zabiegom technologicznym i tłoczeniu moszczu. Wszystkie zabiegi mają tak dobrane parametry i prowadzone są wg najlepszych doświadczeń przez wykwalifikowaną załogę, aby na żadnym etapie nie niszczyć tego, co w owocach wartościowe. Nie korzystamy z procesu zagęszczania soku owocowego, który jest szczególnie szkodliwy dla wszystkich składników odżywczych soku owocowego. Prowadzimy również własne laboratorium, gdzie na bieżąco badamy produkty.

Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera