Fabryka Cukierków „Pszczółka” jest już na rynku od 70 lat – w roku bieżącym obchodzi jubileusz 70-lecia powstania. Każda rocznica, jako niezwykle ważne wydarzenie dla firmy, skłania do refleksji nad historią i daje przestrzeń do kreowania wizji na przyszłość. Przez wiele lat zmieniały się okoliczności gospodarcze, społeczne i polityczne w jakich przyszło nam funkcjonować a „Pszczółka” nieustannie zapewnia konsumentom chwile słodkiej beztroski, niezależnie od czasów czy trudności, których historia nie oszczędzała. Cukierkami od „Pszczółki” zajadają się już całe pokolenia.
Warto w tym miejscu wspomnieć jak kształtowały się losy fabryki na przestrzeni minionych lat. Historia naszego zakładu rozpoczyna się po przeniesieniu Państwowej Fabryki Cukrów i Czekolady „Veritas” z centrum miasta Lublin na teren Cukrowni Lublin. Zakład produkcyjny umieszczono w pomieszczeniach budynku dawnej rafinerii cukru. Ulokowanie fabryki na terenie Cukrowni Lublin gwarantowało łatwy dostęp do podstawowych surowców. To właśnie tam powstawały uwielbiane przez Polaków karmelki, między innymi: tradycyjne Kukułki, Jogusie czy Miętowe lubelskie – smak tych słodyczy nie zmienił się od lat. Wszystko dzięki tradycyjnej recepturze. 65 lat później, w 2017 roku, Wraz ze zmianą siedziby dokonaliśmy rewolucji w swoim asortymencie. Dzięki nowoczesnym liniom produkcyjnym mogliśmy rozpocząć produkcję cukierków czekoladowych i pralin. Przez wiele lat byliśmy jednym z największych producentów karmelków, dziś po uruchomieniu nowych linii możemy rozwijać się także na rynku wyrobów czekoladowych. Na swoim koncie mamy już wiele „czekoladowych” sukcesów. Obecnie dużą popularnością i zainteresowaniem cieszą się takie nowości jak linia ekskluzywnych pralin „Czekoladowe Inspiracje”, wyśmienite cukierki czekoladowe „Party Kids” czy owocowe galaretki w cukrze „Hop Siup”. Sukces nowości wynika z nowoczesnego i smakowitego połączenia składników a także zastosowaniu modnych i eleganckich opakowań. Szczególną uwagę zwracają chwytliwe, spójne i zabawne nazwy, którymi obdarzamy nasze produkty np. „Mała czarna”, „Orzesz Ty” czy „Poczuj miętę”. Ponadto wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów wszystkie nasze cukierki są bezglutenowe.
Z okazji jubileuszu w prezencie dla wszystkich smakoszy naszych słodyczy, „Pszczółka” przygotowała linię produktów retro. To specjalna oferta, która łączy ze sobą nowoczesność i tradycje. Kukułki i Raczki – w nowej osłonie ale z zachowaniem tradycyjnej już receptury. Stanowi to doskonały akcent podkreślający wieloletnią tradycje w produkcji karmelków.
Pasja i serce, jakie każdego dnia wkładamy w produkcję, przekładają się na wyśmienity smak oraz aromat naszych cukierków. Gościmy w domach naszych klientów od pokoleń. W nowej fabryce korzystamy z nowoczesnych rozwiązań i stale śledzimy trendy rynkowe, tym samym cały czas pozostajemy w duchu tradycji, wykorzystując sprawdzone receptury. Rok jubileuszu to wspomnienia, ale również plany na przyszłość, którą tworzymy na co dzień. Dziękujemy za dotychczasowe zaufanie. Wkrótce kolejne nowości…