PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCYJNO – HANDLOWO – USŁUGOWE VITACORN Sp. z o.o. powstała w 1988 roku. Przedsiębiorstwo jest firmą rodzinną założoną w oparciu o własny kapitał, posiadaną wiedzę i praktykę, a nade wszystko w oparciu o wielki zapał i chęć realizacji wizji własnego przedsiębiorstwa, w którym produkuje żywność o naturalnych cechach, wytwarzaną tradycyjnymi metodami.

Zakład Produkcyjny położony w powiecie gnieźnieńskim, woj. Wielkopolskie, wśród obszarów wiejskich słynących z upraw zbóż o wysokiej jakości, a także intensywnej produkcji rolnej, ograniczającej nadmierne stosowanie chemicznych środków nawozowych i pielęgnacyjnych. Firma zatrudnia kilkunastu pracowników o długim stażu pracy. Właściciele szczególną wagę przywiązują do jakości, między innymi poprzez nadzór procesów technologicznych sprawowany przez kadrę inżynieryjną o trzydziestoletnim stażu w przemyśle spożywczym, administracyjnym i technicznym. Główny profil produkcji stanowią oleje zimno tłoczone, nierafinowane. W procesie technologicznym wykorzystuje się tradycyjne metody tłoczenia oleju. Dzięki nim oleje zachowują, oprócz swoistych cech organoleptycznych, naturalny, w pełni nie zmieniony skład chemiczny, w tym witaminy, między innymi E, witaminy z grupy B, lecytynę, NNKT (niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe) Omega-3 i Omega-6 w optymalnej proporcji 4: 1 (np. OLEJ LNIANY).

VITACORN producent olei tłoczonych na zimno, nierafinowanych, które swoimi walorami zasłużyły na uznanie i zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Należy do nich OLEJ Z PESTEK DYNI oraz OLEJ RZEPAKOWY “WIELKOPOLSKI”. Produkowane przez firmę oleje powstają na bazie surowca starannie dobranego pod względem jakości, dostarczanego od lat przez stałych, współpracujących z firmą producentów rolnych. Ponadto VITACORN produkuje również olej sezamowy, słonecznikowy, z orzechów włoskich, olej lniany ” złocisty” i inne. Drugim nurtem produkcji są wyroby z grupy tzw. “zdrowej żywności”, to znaczny takie, które (poza typową dla produktów zbożowych wartością odżywczą) posiadają niezaprzeczalne profilaktyczne i zdrowotne walory – na przykład bogate w błonnik, obniżające cholesterol, a także wspomagające procesy metaboliczne. Są to, otręby pszenne, owsiane, otręby żytnie z dodatkiem naturalnych, suszonych owoców, kaszki kukurydziane, jaglane, mąka kukurydziana i owsiana. W tej grupie wyrobów szczególnie wysoko oceniane są otręby pszenne, otręby żytnie, otręby owsiane z jabłkiem oraz pałeczki kukurydziane, które opatrzone są Znakiem Żywności Atestowanej – ZŻA – nadane przez Polskie Towarzystwo Promocji Zdrowego Życia i Żywności w Tarnowie.

 

Spółka VITACORN nie ogranicza się wyłącznie do produkcji zdrowej żywności, lecz stara się czynnie ją promować, poprzez udział w imprezach targowych, festynach promujących produkty regionalne i tradycyjnie wytwarzane. Aktywność ta została doceniona i nagrodzona dyplomem uznania od Marszałka Województwa Wielkopolskiego.

 

 

 

Newsletter
close slider

Zapisz się do newslettera