
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Płatek” oficjalnie został zarejestrowany w roku 1992 jako jednoosobowa firma.
W 2011 roku został przekształcony w formę Spółki Jawnej, ale produkcja wędlin i wędzonek trwa nieprzerwanie od lat 50-tych ubiegłego wieku. Wyrobem wędlin i wędzonek zajmował się ówcześnie ojciec i dziadek obecnych właścicieli Zakładu Władysław Płatek, który uczył się u mistrza wędliniarstwa Władysława Przebindy. Nazwisko to jest znane obok innych wytwórców kiełbasy lisieckiej, która była i jest wytwarzana z najlepszych gatunków mięsa i odpowiednio rozdrabniana.
Obecni właściciele bazują nadal na doświadczeniu ojca i dziadka. W zmodernizowanym Zakładzie zachowali jednocześnie znakomitą jakość jak również tradycję. Oferowane wyroby są wytwarzane zgodnie z obowiązującymi wymogami GMP i GHP. Ponadto w firmie został wdrożony systemu HACCP.
W ciągu tych kilkunastu lat działalności poszerzyliśmy asortyment, produkcja dynamicznie wzrasta. Wyroby Zakładu są produkowane bez żadnych dodatków chemicznych i wędzone w wędzarniach naturalnych, opalanych drzewem odpowiedniego gatunku i jakości.
Właściciele:
Marzena Zalarska | Janusz Zalarski